הפרשת תרומות ומעשרות ממיצי פירות

בס"ד שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול שאלה בעניין ה"ארק" (ערק-מאחייה)

1. האם ארק מצמח ה"אניס" דינו כדין יין ואיש כשר צריך לעשותו?
2. האם מחלל שבת בצנעה יכול לעשות את אותו ערק?
3.אם שכחו לעשות לערק תרומות ומעשרות האם יכולים לאחר שזה נהיה כבר משקה שראוי לשתייה?וכיצד לעשות והאם עם ברכה או רק את הנוסח?

תשובה:

שלום רב

האיסור של יין נסך אמור רק במשקאות המיוצרים מענבים, ולא בשאר משקאות חריפים.

בנוגע להפרשה מהארק לאחר שנעשה משקה, יש להקדים שתי הקדמות: א. מיצי פירות חייבים במעשרות, אך נחלקו הדעות אם מועילה להם הפרשה, דעת החזון איש מעשרות סי' ז' שהם חייבים מדרבנן וניתן להפריש מהם, וכן עיקר להלכה, ואילו בשם הגרי"ז מבריסק ידוע שסבר שלא ניתן להפריש מהם כיון שאינם אלא זיעה בעלמא. ב. בנוגע לטעם פירות הבלוע במאכל ומשקה, הוא חייב בהפרשה וניתן להפריש עליו. הואיל ולא ידוע כמה טעם נבלע, כתב החזון איש דמאי סי' טו, שיש להפריש כשיעור הפרי ממנו יצא הטעם.

אינני יודע כיצד מפיקים את הארק, אולם אם נעשה הדבר על יד בישול הרי שיש כאן נתינת טעם וניתן להפריש ממנו בדרך האמורה בחזון איש הל' דמאי, ולכתחילה עדיף להפריש עליו מאניס ממש שעדיין לא הופרש. אך גם אם אינו מבושל ויש כאן פשוט מיץ פירות יש לסמוך על דברי החזון אשי בהל' מעשרות ולהפריש ממנו.

בהצלחה ברה