כמה פרטים בהסכם יששכר זבולון

בס"ד

שלום רב לכבוד הרבנים
ישנו אברך שאני רוצה לעשות עימו הסכם יששכר וזבולון חלקי (אין באפשרותי לעשות מלא)
רציתי לשאול
1. מה נוסח הכתיבה
2. איך זה עובד? – הכוונה היא האם שכר הלימוד (בע"ה) שלו עובר עלי מאופן מלא או שהוא גם מקבל שכר לימוד ואת אותו שכר הלימוד אני גם מקבל
3. איך מחלקים את זמן הלימוד שלו מול השכר שאני נותן לו?

בתודה מראש

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במענה…

1. את הנוסח אתה יכול להעתיק מכאן. אלא ששם זה נוסח של הסכם שאנו עושים בבית המדרש בין אברכים עמלי תורה לתורמים. ניתן לקחת את הנוסח ולהחליף את השמות.

2. למרות האמור שיו"ד סי' רמו כי השכר מתחלק בין שניהם. אין הכוונה ששכר הלימוד מתחלק בשווה. אלא הכוונה היא שגם זבולון מקבל את שכר הלימוד של יששכר. אבל אין זה גורע שכרו של יששכר. ראה באור החיים על התורה תחילת פרשת כי תשא, וראה בראש דוד לבעל החיד"א על פרשת משפטים, והביאו גם במכתבים ומאמרים של הגרא"מ שך ח"ג עמוד עה. וראה גם בשו"ת ציץ אליעזר ח"כ סי' לד שהאריך בזה. אולם דעת המשך חכמה (פרשת ויחי) ששכרו של יששכר מתמעט מעט. וכן נראה מדברי האגרות משה (יו"ד ח"ד סי' לו).

3. מעיקר הדין צריך לספק ליששכר כל צורכו. ובאגרות משה שם אות ד' אף כתב שיש לזבולון לשלם ליששכר חצי מכל רווחיו בדיוק במו שני שותפים בכל עסקיהם. אולם. אולם למעשה לא נוהגים כן. ראה בשו"ת מנחת יצחק שם וכן בשו"ת שבט הלוי (ח"י סי' יג). ולכן היום כשעושים הסכם ראוי לקצוב סכום מסוים. מעניין לראות כי בקובץ "קול התורה" תשרי תשס"ד פורסם הסכם "יששכר זבולון" שנעשה בין הנדיב אריה יהודה לוין, לבין מי שנעשה לימים ראב"ד העדה החרדית בירושלים הגאון רבי ישראל יעקב פישר זצ"ל מחבר הספרים אבן ישראל ובו נקצב הסכום שקיבל בכל חודש – 3 לירות…