חייב אדם לכבד את אשתו

האם אישה שבעלה מבקש ממנה לעשות לו משהו או לעזור לו במשהוא (כגון לקנות לו דבר או לסדר איזה עניין) ולפי דעתה בעלה לא ביקש ממנה בצורה מספיק מכובדת (או לפי דעתה אף מבזה) האם יכולה לסרב מלעשות לו את זה עד שיבקש בצורה שיכבד אותה או אף אם הוא לא היה בסדר היא מחויבת מדין מלאכות שהאישה עושה לבעלה

תשובה:

שלום רב,

אישה אינה עבד או שפחה של בעלה…אכן יש עבודות שאישה חייבת לעשות לבעלה מכח חיובי האישות, ולא מדין עבדות! אגב, לא כל עבודה שנראית לבעל שהיא צריכה לעשות, היא אכן חייבת לעשות…היא לא חייבת לקנות לו ולא לסדר לו איזה ענין.

כתב הרמב"ם בהלכות אישות (פרק טו הלכה יט): "וכן צוו חכמים שיהיה אדם מכבד את אשתו יתר מגופו ואוהבה כגופו, ואם יש לו ממון מרבה בטובתה כפי הממון, ולא יטיל עליה אימה יתירה ויהיה דיבורו עמה בנחת ולא יהיה עצב ולא רוגז". כלומר, לא רק האישה מחוייבת לעשות אי אלו עבודות עבור הבעל. הבעל גם חייב לכבדה, לדבר עימה בנחת ולא ברוגז!

אין לי ספק שהבעל בטוח שאכן הוא נוהג כשורה ובדיוק כפי שכותב הרמב"ם. ויתכן שכן, אבל כל עוד האישה אינה מרגישה את זה, היא לא תכבד אותו כרצונו, והוא לא יכבד אותה כרצונה, ולאן יגיעו?

שיהיה בהצלחה