מקום הנחת תפילין של ראש

שלום וברכה כבוד הרב

אם הנחתי תפילין של ראש, והרוב מעל קו השערות, ורק 2-3 סנטימטרים מתחת לקו השיער, האם נחשב שהנחתי?

ואם לא, אני מניח שאפשר לשנות את הקשר של התפילין בשביל שיש יותר הדוק על הראש שלי נכון? אפשר לבקש מרב שכונה שיעשה זאת למעני?

תודה רבה :)

תשובה:

שלום רב

אכן יש להקפיד שסיום התיתורא – החלק הרחב שבתפילין יהיה עדיין בתוך גבול מקום צמיחת השיער, וכן מאחורה הקשר יהיה מעל הגומה – על הקרקפת ממש. בהחלט ניתן להעזר בענין זה ברב המקומי.

בדיעבד שקצה התיתורא היה מחוץ לגבול השיער נחלקו הדעות אם יוצא ידי חובתו, במשנה ברורה בסי' כז נראה שאינו יוצא ידי חובתו, וכ"כ במסגרת השולחן סי' י, ולעומתם הקיל בזה בשו"ת חקל יצחק סי' א וע"ע בדעת קדושים סי' כז, ומכל מקום יש להחמיר בענין זה.