לתרומות לחץ כאן

אדם ששותה וכוונתו לשתות עוד כעבור שעה, האם מברך עתה ברכה אחרונה ולאחריה ברכה ראשונה?

שלום וברכה.
אני מעדות המזרח.
1) אם אני עובד מהבית, האם אני מברך ברכה ראשונה (נניח שהכל על משקה) בכל פעם שנכנס להתפנות, או שגם במקרה זה לא נחשב הפסק והברכה של הבוקר תופסת לכל היום ? כנ"ל לגבי ברכה אחרונה.
2) מכסה פלסטיק שמכסה את האוכל במיקרוגל- בטעות חומם במיקרוגל הבשרי מאכל חלבי וכוסה במכסה. את המיקרוגל הכשרנו, מה דין המכסה ?
ובהקשר לכך- האם חימום אוכל במיקרוגל מגיע לחום שהיד סולדת ? הרי אוכלים את המאכל מיד, והלשון אינה סולדת…

יישר כח ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב

1. בשאלתך זו בעצם נגעת בשתי נקודות שונות. הכניסה לשירותים אינה מהווה הפסק בברכה ואינה מחייבת לברך שנית. אולם, עצם ההנחה שהברכה הראשונה בבוקר מועילה לכל היום אינה ברורה די הצורך ונחלקו בכך הפוסקים, שכן ידוע, שאדם שאוכל ועבר שיעור עיכול מאכילתו חייב לברך פעם נוספת כשימשיך לאכול, ושיעור עיכול בשתייה הוא קצר מאוד, יש אומרים 12 דק' ויש אומרים חצי שעה, וכך ידוע מהבן איש חי, ואם כן יש לדון במי ששתה וכעבור שעה רוצה לשתות שנית אם חייב בברכה ראשונה.

להלכה, המגן אברהם הובא במשנה ברורה סי' קפד ס"ק יז סובר שחייבים לברך פעם נוספת, אולם הרבה אחרונים חולקים עליו בזה, וכן עיקר שאין חיוב לברך שנית כיון שהיתה דעתו מתחילה כך לנהוג. וע"ע מש"כ בזה בס' ציץ אליעזר חי"ב סי' א. אולם, בשו"ת מנחת יצחק ח"ה סי' קב העיר, שמנהג זה אינו ראוי, כי אף שאכן לא חייבים לברך שנית ברכה ראשונה, מכל מקום מפסידים על ידי כך ברכה אחרונה, שכן כיון שעבר שיעור עיכול, הברכה שיברך בסוף לא תעלה לו לשתייה הראשונה, ולכן עדיף לדעתו לברך ברכה אחרונה אחרי כל שתייה וממילא לברך ברכה ראשונה אחר כך.

שיטה מחודשת יש בזה להגאון רבי עובדיה יוסף זצ"ל, והובא בספרו יחוה דעת בכמה מקומות, ראה ח"ו סי' יא, שאף שהוא מברך ברכה אחרונה על הכוס הקודמת הוא אינו מברך ברכה ראשונה על הכוס הבאה, כיון שלא הסיח דעתו מהשתייה בכך שבירך ברכה אחרונה, וכל רצונו לא היה אלא לברך בתוך שיעור עיכול.

2. מכסה פלסטיק שקשיח דיו כדי לעמוד בהגעלת כלים טעון הגעלה, אם לא יש להשליכו לאשפה. החום במיקרוגל בלי ספק היד סולדת בו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום כבוד הרב, באותו נושא
    בשביל לצאת מהספק
    האם לאחר שיעור עיכול (נגיד 30 דקות) אני רוצה לשתות שוב ואחר כך לצאת מהבית, האם עלי לברך ברכה אחרונה לפני יציאתי מהבית? או שזה גם לבטלה?
    תודה רבה :)

  2. לפני היציאה מהבית ודאי חייבים לברך ברכה אחרונה, שכן היציאה עצמה נחשבת שינוי מקום ומחייבת ברכה ראשונה נוספת אם תשתה שוב, ויש חשש שמא תשכח לברך ברכה אחרונה אחר כך.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל