זכויות בנות בירושה

לצוות המשיבים שלו' וברכה,

סבי זכרונו לברכה נפטר לפני זמן מה, ולו היו מס' בנים ובנות, וביניהם אמי ז"ל. הוא לא השאיר אחריו צוואה.
לפי חוק המדינה (חוק הירושה) נשים יורשות כגברים, וזוהי למעשה ברירת המחדל של חוק הירושה, כלומר – לפי החוק אנחנו, הנכדים, ילדיה של אמי, אמורים לרשת את חלקה בירושה ביחד עם שאר אחיה אשר נותרו בחיים.
ידוע לי שעפ"י דין תורה נשים אינן יורשות.
האם מותר לנו, בנה ובתה של אמי, לרשת באופן הזה או שאסור?
אנחנו ספרדים באם זה משנה,

תודה, יום טוב.

תשובה:

שלום רב,

אסור לפנות לבית משפט או לרשם ירושה לבקש צו ירושה בניגוד לדין תורה. אבל יש מקום לבקש מהדודים חלק בירושה או להגיע איתם לפשרה מסוימת, תמורת שיתוף הפעולה.

מקורות:

ישנם פוסקים שסוברים שהבנות רשאיות לסרב לחתום על סילוק מהירושה, אלא אם יתנו להם חלק בירושה כבקשתם. וישנם פוסקים שהגבילו את הפיצוי ל-10% ממה שהבנות היו מקבלות לפי החוק, ותמורת פיצוי זה הבנות חייבות להסתלק משאר תשעים האחוזים. כמו כן, הבנות רשאיות לקבל את המגיע להן לפי החוק מהכספים בבנק או מביטוח חיים. עיין קובץ עומקא דדינא ח"ב עמוד 424.