הכשרת השיש לפסח

האם שיש של מטבח חייבים עירוי
כשבדרך כלל שמים סירים חמים על מדרגה מיוחדת

תשובה:

שלום רב.

הבעיה בשיש אינה רק הסירים, אלא התזות של מאכלי חמץ למיניהם. יתר על כן, אם הבעיה היתה מצד הסירים לבד, יתכן שלא די בעירוי מים רותחים וצריך הכשרה קפדנית יותר, שכן הכלל לגבי הכשרה הוא כבולעו כך פולטו, והיינו, שכפי שהכלי בלע את האיסור כך הוא נפלט ממנו, ובענין זה הולכים אחרי רוב תשמישו, וכיון שרוב בליעות החמץ בשיש הן על ידי התזות הנעשות באופן של עירוי, גם להכשרתו די מעיקר הדין באופן זה.

בעת העירוי, יש להחזיק את הקומקום כשהוא דולק כדי שהמים יבעבעו ממש, כנצרך להגעלה.

אף על פי כן, מנהג ישראל לצפות את השיש בנייר כסף עבה, ויש שמחמירים להניח עליו משטח הממעט מחומו.

מקורות:

ראה שו"ע או"ח סי' תנא סעי' כ ובמשנה ברורה שם ס"ק קטו, ובחזון עובדיה ח"ב סי' רחצ.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הי
    האם ציפוי השיש זה ממש חובה לאשכנזים.
    אני מתגוררת עם שותפה ספרדיה שנוהגת שאין צורך בציפוי, לכן אני שואלת אם זה ממש מעיקר הדין או משהו שירשנו מהאיכות הגרועה של אבני השיש הסדוקות שהיו בעבר.

  2. אם מקפידים לא להניח בפסח משהו חם ישר על השיש, יש להקל, אבל אם מניחים אזי לאשכנזים קיים חשש, כי אם פעם הניחו קוגל חם על השיש ממש, ועשכיו יניחו עליו מאכל חם לא הועיל עירוי הרותחים.