האם ניתן למכור חמץ פעמיים אצל שני רבנים שונים?

אדם מכר את חמצו אצל רב מסוים, אחר כך התחרט והחליט למכור אצל רב שהוא סומך עליו יותר, האם יכול למכור פעמיים?

תשובה:

שלום רב.

ניתן בהחלט למכור את החמץ אצל רב נוסף, ויש אף שמהדרים בכך, משום שמנהגם לתת מתנה לרב בעת המכירה ורצונם להנות מכספם רבנים נוספים. במקרה זה, יש שכתבו שהמכירה התקפה היא זו שנעשתה אחרונה, לפי שבכך שהוא ממנה רב נוסף למכירה הוא מבטל את הרשאתו של הרב הראשון, ויש שכתבו שהראשונה קודמת לה.

מקורות:

ראה שו"ת פרי השדה ח"ג סי' צא, ושו"ת בנין עולם או"ח סי' כג, אלא שעורר שם, שבמקרה זה אם היו עוררין על המכירה השניה נמצא שהחמץ לא נמכר כלל כיון שביטל את הרשאתו של הראשון. אולם בפרי השדה שם נראה שלא חשש לזה, ולדעתו אין כוונתו לבטל את ההרשאה הראשונה אלא רק להנות תלמיד חכם נוסף מנכסיו. וע"ע שו"ת מנחת יצחק ח"ו סי' לח שנקט אף הוא שאין חסרון במינוי של שני רבנים.

כמו כן יש לדעת, שלעיתים כמה רבנים מוכרים באותה מכירה, וכגון שמציעים שטרות של הרבנות הראשית לישראל ואינם אלא שלוחיו של הרב הראשי המבצע מכירה אחת עבור כל אלו שחתמו על שטרותיו ברחמבי הארץ אצל הרבנים המקומיים, ובאופן זה ודאי אין חשש.