קבע את אשתו כמוטבת בביטוח חיים והתגרש

שלום רב,
שאלתי היא:

אדם קבע כי המוטבת בפוליסת ביטוח החיים שלו היא "אשתי דינה". לימים התגרש מדינה ונשא לאשה את חנה.
למי מגיעים כספי הביטוח לאחר מותו, על-פי ההלכה: לדינה או לחנה?

תשובה:

שלום רב,

מצד הלכה, חנה ודאי לא זכתה בכסף, משום שבפועל מעולם לא הקנו לה את הכסף. השאלה היא בין דינה והיורשים, אם יש אומדנא דמוכח שהמנוח שכח לעדכן את הביטוח אבל ודאי חזר בו, היורשים זוכים. אם אין אומדנא דמוכח, דינה זוכה. דעתי נוטה שקשה לקבוע אומדנא.

אבל, למעשה הקובע בשאלה הוא החוק. משום שחברת הביטוח נוהגת בהתאם לחוקי המדינה, ומי שהחוק או פסיקת בית המשפט לצידו והוא יכול להוציא מהחברה את הכסף הוא הזוכה.

מקורות:

דוגמא לאומדנא לבטל צוואה מצינו בשו"ע חו"מ סי' רנג סעיף ה וברמב"ם הלכות זכיה ומתנה פ"ח ה"ז "שכיב מרע שאמרו לו: נכסיך למי, אמר: כמדומה שיש לי בן או שאשתי מעוברת, עכשיו שאין לי בן ושאין אשתי מעוברת נכסי לפלוני, ונודע שיש לו בן או שאשתו מעוברת, אין מתנתו מתנה אפילו מת הבן או הפילה אשתו אחר כך". אמנם, שם מדובר שהייתה טעות בשעת המתנה ממש ולא כאשר בשעת המתנה לא הייתה טעות, והטעות הייתה במה שלא חזר בו לאחר שהתגרש. ועיין עוד באור שמח שם שאפילו אם מת הבן קודם מיתת המצווה, דהיינו קודם חלות המתנה, המתנה בטילה.

לעניין שהחוק קובע לגבי ביטוח, עיין בקובץ עומקא דדינא ח"ב עמוד 429.