שאלה חדשה – נטילת היד אחרי הנחת תפילין

האם נדרשת נטילת היד אחרי הנחת תפילין, או שמקום הנחת התפילין נחשב כמקומות הגלויים והנוגע שם אינו צריך נטילה?

תשובה:

מקום הנחת התפילין ביד נחשב לדעת רבים מהפוסקים כאחד המקומות המכוסים, ואם אינו נזהר ונוגע שם בידו בעת הנחתן, עליו ליטול את ידיו. וכן בהנחת תפילין של ראש יש להזהר שלא לחכך את השערות ביותר, שאם כן יתחייב בנטילה, אולם בנגיעה בשערות בעלמא אינו חייב ליטול את ידיו. אולם, יש שהקלו בענין זה.

מקורות:

ראה דינים והנהגות לחזו"א פרק ג אות י שהחמיר. וראה שו"ת תשובות והנהגות ח"א סי' נב שרבים מגדולי ישראל נהגו ליטול ידיהם אחרי הנחת התפילין מחמת החשש שמא נגעו במקומות המטונפים.

אולם, בכף החיים סי' ד ס"ק נט נראה שהבין שמקום הנחת התפילין אינו נחשב כאחד מהמקומות המטונפים, והובאו דבריו, בשו"ת מנחת יצחק ח"ד סי' קיד.