תוקף צוואה שנערכה בפני עורך דין

ערב טוב,
קצת רקע למקרה. אני בן יחיד לאימי, ולאבי שיחיה יש עוד ילדים מנישואיו הקודמים.
אבי חתם עם עורך דין על כתב ירושה בו הוא משאיר את עיזבונו לי ולאימי. רציתי לשאול האם גם מבחינת בית דין רבני ודין תורה יש תוקף למסמך זה (אחת העדים שחתמו על המסמך היתה בחורה) ?
ואם לא אז מה צריך לעשות על מנת לתקף גם את הפן הרוחני שבעניין?

תודה רבה-חיזקו ואימצו.

תשובה:

שלום רב,

יש פוסקים שסוברים שצוואה התקיפה לפי חוק תקיפה גם בדין תורה, אבל רוב בתי דינים לא פוסקים כך ולכן יש לעשות צוואה לפי דין תורה.

עדיף להופיע אישית בפני בית דין כדי לערוך צוואה. אבל אם קשה לאביך להופיע, יש אפשרות שהוא ייתן לך ייפוי כוח לערוך צוואה על פי תורה בנוסח זה: "אני הח"מ ממנה את בני _________ לשליח לערוך צוואה על פי תורה בהתאם לחלוקה שקבעתי בצוואה המצ"ב. בני ___________ יהיה רשאי להקנות, להתחייב ולהודות בשמי ככל יידרש כדי לתת תוקף לצוואה על פי תורה".
יש להביא לבית דין עותק מהצוואה שנערכה בפני עורך דין יחד עם ייפוי כוח.

יש אפשרות נוספת שבית הדין יכין נוסח צוואה וייתן הדרכה מדויקת כיצד להחתים את האב.

מקורות:

בשו"ת אגרות משה אבן העזר ח"א סי' קד כתב שצוואה בפני נוטריון נחשב כקניין מחיים ותקף על פי תורה.

אין בעיה מצד העדות של הבחורה וכדלהלן: לפי דין תורה צוואה כשרה גם בחתימת ידו של המצווה בלבד. הצורך בעדים הוא רק לפי החוק. סיבה נוספת שעדים חותמים על הצוואה היא כדי להעיד שהמצווה היה בצלילות דעתו. אבל, מעיקר הדין, החולקים על הצוואה הם אמורים להוכיח שהמצווה לא היה בצלילות דעת. ובדרך כלל לא ימצאו החולקים עדויות מפורשות על כך, אלא ראיות של הסתברות, וכנגד זה מספיקה עדותו של עורך הדין והעדים הפסולים.