נרדם באמצע סעודתו אם חייב לשוב ולברך

האם יכול אדם בתחילת הלילה לפני שהולך לישון לברך על מים שהכל ולשתות ולכיון על כל הלילה אם יהיה צמא שישתה מבקבוק שלידו.

תשובה:

שלום רב.

כאשר אדם נרדם בעל כרחו הוא מסיח דעתו מהשתייה והאכילה וממילא כשהוא מתעורר הוא חייב לברך בשנית. אכן, כאשר אדם סועד יחד עם כמה חברים [סעודת פת] והוא נרדם או יוצא מחוץ לבית, כיון שהניח חבריו באמצע סעודתם ואף הוא חייב להצטרף עמהם לברכת המזון, לא נחשב הדבר כהיסח הדעת והוא רשאי להמשיך ולאכול כשהוא מתעורר. על סעודת פירות וכיוצא בזה [שאינו חייב לברך עמהם] אם מועיל מה שהניח מקצת חברים נחלקו הדעות, ולהלכה אינו חייב באופן זה לשוב ולברך.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קעח סעי' ב ובמשנה ברורה שם ס"ק יח.