מנהל גמ"ח שמוכר ללווה דולרים במחיר של צ'יינג'

שלו' רב,
שאלה:
מנהל גמ"ח שמלווה בדולרים ומקבל שיקים פתוחים מהלווים שבבא עת התשלום, מביא הלווה דולרים מוזמנים או שבעל הגמ"ח שואל מסוחרי מט"ח את שער קנית דולרים וממלא את הסכום כפיו. האם מותר לבעל הגמ'ח לקחת השקלים לעצמו והוא זה שמשלם הדולרים להגמ'ח [דהיינו שהוא לכאורה נראה כמרוויח את ההפרש של שער הקניה, והוא משמש במקום הסוחר של מט'ח , במקום שהוא ילך כל פעם לסוחר לקנות את הדולרים].
בכבוד רב ובתודה מראש.

תשובה:

שלום רב,

אין בכך בעיה של ריבית. מנהל הגמ"ח רשאי למכור ללווה דולרים בכל מחיר שירצה, אם הלווה אינו מעוניין הרי הוא יכול לשלם בדולרים.

יכול להיות בעיה מצד איסור גזל, אם מנהל הגמ"ח זקוק לשקלים ויש לו דולרים המיועדים למכירה. כיון שהלווה לא הסכים לשלם את העמלה רק לסוחר מט"ח שנותן לו את השירות. אבל למנהל גמ"ח שזקוק למכור דולרים כפי שהלווה זקוק לקנות אותם, הוא היה מתפשר על שער האמיתי.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אין קשר בין ההלוואה לבין מכירת הדולרים, שהרי המלווה מאפשר ללוות גם אם משלמים דולרים ומתחילה הלווה על דעת כן. לדוגמא: אם הלווה זקוק בדחיפות לספה והוא מבקש מהמלווה למכור לו את הספה הביתית שלו, האם אסור למלווה לבקש יותר ממחיר הספה בחנות של יד שניה.