עבד במפעל ובורג נפל לכיסו תוך כדי העבודה

שלום כבוד הרב,

בעבר עבדתי במפעל של ארגזי כלים, ונפל לי בורג לכיס תוך כדי עבודה. כאשר הגעתי הביתה ראיתי שהוא איתי, אבל שכחתי להחזיר.. והיום אני כבר לא עובד שם.
יש אבטחה בכניסה ואם אני יגיד להם שבאתי בשביל להחזיר את הבורג השומר יצחק ואולי לא ייתן לי להיכנס.. מה אני יעשה?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

תתקשר למנהל ותשאל אותו מה לעשות עם הבורג, סביר שהוא יענה שאתה יכול לעשות בו כרצונך.

בכל מקרה אינך מחויב לחזור אל המפעל כדי להחזיר את הבורג והנך יכול להמתין עד שתמצא אחד מהעובדים במפעל ולבקש ממנו להחזיר.

מקורות:

לעניין חיוב השבה בגניבה בשוגג, עיין עלון המשפט גיליון 26 עמוד ד. בנידון דידן קל יותר מאחר שהוא שוגג גמור וקרוב לאונס ואין לחייבו מדין מזיק.
אבל אין העובד יכול לקחת את הבורג לעצמו, אף שאין ספק שאין הבעלים מקפידים על כך, כיון שזה כ'ייאוש שלא מדעת', ועיין שו"ע הרב חו"מ הלכות מציאה סעיף ד ובקיצור שולחן ערוך סי' קפב סעיף יג.
אין בעיה לשלוח באמצעות עובד אחר, כמבואר בשו"ע חו"מ סי' רצא סעיף כו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לענין להתקשר למנהל בשביל בורג. זאת בושה גדולה מאוד. ולכן אפ"ל שפטור משום כבוד הבריות בשב ואל תעשה.ואפילו בתפילין פטור מלחזר על הפתחים כדי לקנות. משנ"ב כה ס"ק ב.

  2. זאת לא בושה להקפיד על קלה כבחמורה אלא סיבה לגאווה. ועל כגון זה נאמר "ואל יבוש מפני המלעיגים".