הסתרת מידע בשידוכים

בס"ד

האם יש חובה לומר לבחורה שבחור יוצא איתה כי הוא נכשל עם בחורה אחרת כמה שנים לפני כן.אם לא אמר לה לפני החתונה, האם יש חשש למקח טעות והקידושין בטלים.
אם סיפר לה אחרי שנים , והמשיכו לחיות יחד, האם יש לומר שסברה וקיבלה.

תודה

תשובה:

שלום רב.

בודאי שאין לומר לה, זה לשון הרע! וכי אדם שמעד ונכשל בעבירה לפני כמה שנים חמורה ככל שתהיה לא יכול לחזור בתשובה? אלא אם הבחור דרכו בכך, אז ודאי חייבים לומר לבחורה ואין בזה משום איסור לשון הרע כפי שכתב החפץ חיים.

כשבחורה מעדה וכו' היא חייבת לספר לבחור לא מפני שהיא עברה עבירה, אלא מפני שעתה היא אינה בתולה, והדין הוא כי כנסה בחזקת בצולה ונמצאת בעולה יש ספק בקידושיה. לכן כמובן אם לא סיפר לה על כך ודאי שאין זה נחשב לקידושי טעות.

באופן כללי כשיש קידושי טעות, והיא שתקה כשנודע לה, בודאי שיש כאן סברת סבר וקיבל כפי שכתבו הב"ש והח"מ בסי' לט סעי' ה'. (ראה מה שכתבתי כאן בפרק ב' בנושא)

בהצלחה

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אם הבחור סיפר לי שהוא נכשל כמה פעמים (יותר מ100 פעם רח"ל) אני צריך לספר לארוסתו?
    היה לי מעשה כזה, וחשבתי שהוא ודאי יכחיש, ולא יאמינו לי, וסתם יהיה מזה מחלוקת.
    זאת היתה טעות?

  2. קשה לי לענות בזה. הכלל הוא אם יש כאן מצג שוא שהוא מציג עצמו באופן שונה ממה שהיא יכולה להבין, בודאי כדאי לומר לה. אולם אם אין כאן מצג שוא, הוא אמנם לא "צדיק גדול" אבל יתכן שגם היא, ובכל אופן, המצב שהיה שקוע בו כבר אינו קיים, לכאורה אסור לספר.

  3. בס"ד
    שלום
    רציתי לברר עוד בקשר לשאלה
    הבחור היה בן ישיבה ,היה בקשר עם בחורה מספר שנים עם הרבה הפסקות באמצע.הדבר נודע לרבו,והוא עזב את הישיבה ללמוד מקצוע באוניברסיטה.
    שם הכירו לו בחורה סטודנטית והם התחתנו. לאחר הרבה שנים סיפר לאשתו והמשיכו לחיות יחד
    כמובן שמאז שהתחתן לא היה עם שום בחורה, התחזק והוא ירא שמים
    מגדל ילדיו לתורה.
    האם יש חשש למקח טעות
    האם סברה וקיבלה
    תודה