בחור שכרתו לו אשך – האם צריך לספר בשידוכים?

שאלה:

בחור שעבר ניתוח תסביב האשך,וכרתו לו את האשך השמאלי,האם צריך לומר בשידוכים את הנ״ל.

תשובה:

שלום רב,

הבחור אינו זקוק לומר את זה למשודכת העתידית שלו. מבחינה רפואית חשוב לומר שאין לו בעיה ללדת ילדים.

מקורות:

למעשה שאלה כזו דן גם הקהלות יעקב (יבמות סי' מד), מאחר שיש מחלוקת ראשונים האם כאשר כרתו לו ביצה אחת הוא נחשב לכרות שפכה או לא. ובצירוף דעת הרמב"ם שכאשר זה נעשה כתוצאה מחולי זה נחשב לבידי שמים שאינו נאסר לקהל, מקילים האחרונים. כמבואר באבה"ע סי' ה' ובפתי תשובה שם. אולם זה ברור שזה לא לכו"ע ויש ראשונים שאוסרים אותו לקהל. ובכל זאת מאריך של הקהלות יעקב שאינו צריך לספר את זה, ומביא את הגמרא ביבמות שחולקים התנאים והאמוראים בגוי הבא על בת ישראל האם דין הילד ממזר או לא. והגמרא מביאה מקרה שהיה אדם כזה, והשיאו לא עצה שילך ויגלה שלא מכירים אותו ויתחתן שם. כלומר, למרות הדעות השנות שאסור לו להתחתן, הוא יכול להסתיר את הסיפור המשפחתי הבעייתי גם מצד ההלכה ולהתחתן גם.