נהג מונית שהשיב אבידה ודרש 30 ש"ח כנסיעה נוספת

בעלי איבד את ארנקו במונית בדרך לעבודתו. לא היתה לא דרך לאתר את הנהג, אך הנהג שכנראה היה אדם ישר, מצא את הארנק וזכר את מקום עבודתו של בעלי, נסע עד אליו לאחר כמה שעות להשיב לו את הארנק.
הנהג דרש מבעלי 30 ש"ח נוספים על זה שבא במיוחד להחזיר לו את הארנק, כמו נסיעה נוספת. שאלתי היא, אם לפי דעת תורה הייתה לנהג זכות לדרוש מבעלי את הכסף הנוסף על טירחתו להשיב את הארנק אפילו שעשה זאת על דעת עצמו מבלי שבעלי יצר איתו קשר וביקש ממנו זאת.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

הנהג היה רשאי לדרוש את עלות הנסיעה שעשה במיוחד כדי להחזיר את הארנק, גם אם לא התבקש לעשות זאת. באשר לגובה הסכום עיין במקורות.

מקורות:

משיב אבידה שהפסיד עבודה אחרת בזמן שהתעסק בהשבה זכאי לקבל מה שהפסיד. אין צורך ברשות בעל האבידה או רשות בית דין אלא אם ההפסד שלו הוא יותר משכר הראוי עבור הטרחא, אבל 30 ש"ח אינו יותר מהשכר הראוי.
לדעת המחבר בשו"ע חו"מ סי' רסה אין המשיב אבידה זכאי לקבל את מלוא הכסף שהפסיד מהשבת אבידה, אלא מה שהיה דורש עבור המתנה ללא נסיעה בתוספת הדלק, אבל לדעת הרמ"א משיב האבידה יכול לדרוש את כל ההפסד.