שאלות שונות בענייני צדקה וכספי מעשר (מורה פרטי, חברותא וביטול הוראת קבע)

1. אני יכול לשלם מהמעשר לתשלום למלמד לבן לחיזוק הלימוד.
2. האם אם יש לי הוראת קבע למוסד מעל שנה ניתן לבטלו שמעתי טענה כזו.
3.האם תשלום למלמד שלומד עם בעל בית ניתן לשלם מכספי מעשר.

תשובה:

שלום רב,

סליחה על האיחור במתן התשובה

1. לא הבנתי אם מדובר להוסיף למלמד בכיתה, או לשכור מורה פרטי. לגבי להוסיף למלמד – אם אין לו מספיק לפרנסתו (בדרך כלל אכן כך) מותר. לגבי מורה פרטי – אם אחרת הבן לא לומד כלל, אסור. מאחר שהאב חייב ללמד את בנו תורה ואסור לשלם חובות מכספי מעשר, ואם הבן לא לומד מהמלמד בכתה רק ממורה פרטי מקובל היום שהאב שוכר מורה פרטי. אם הבן לומד אלא שיש מקום להוסיף, מותר.

2. מותר לבטל.

3. כנ"ל לעניין מורה פרטי. במקרה זה גם אם המורה הפרטי אינו קריטי, אין לתת מכספי מעשר, אלא אם כן הוא נוהג לתת מכספי מעשר גם לשאר מצוות שאינן צדקה, משום שלימוד עצמי אינו מוגדר כצדקה, אלא אם כן מדובר במימון מורה פרטי לאדם אחר שהוא עני.

מקורות:

1. לגדר גדר עני לקבל צדקה עיין עלון המשפט גליון 25 עמוד ב. לעניין מורה פרטי עיין כאן.

2. עיין עלון המשפט גליון 23 עמוד ג דין 9.

3. לעניין לתת מכספי מעשר לשאר מצוות עיין עלון המשפט גליון 30 עמוד ב.