סדר כתיבת פרשיות התפילין והנחתם

שלום רב ..
רציתי בבקשה לדעת מה הם הפרשיות הכתובות בתפילין ואת סדר הנחתם בבתים ומה הוא המקור לכל פרשה בתורה

כמו כן הייתי רוצה לדעת את סדר הפרשיות בתפילין דרבנו תם

האם הפרשיות צריכות להיכתב כסדר הנחתן בבתים וכן אם יש דעות חלוקות בין אשכנזים לספרדים אשמח אם תצרפו

תודה.

תשובה:

שלום רב.

לענין סדר כתיבת הפרשיות של התפילין: כתב השולחן ערוך בהלכות תפילין סימן לב 'מצות תפילין שיכתוב ארבע פרשיות שהן: קדש לי כל בכור עד למועדה מימים ימימה (שמות יג, א – י) והיה כי יבאך עד כי בחוזק יד הוציאנו ה' ממצרים (שמות יג, יא – טז) ופרשת שמע עד ובשעריך (דברים ו, ד – ט) ופרש והיה אם שמוע עד על הארץ (דברים יא, יג – כא). הגה: וצריך לכתבם בסדר הזה, לכתוב תחלה הקודמת בתורה.

ולענין סדר הנחתם בבתים בזה נחלקו רש"י ורבינו תם, ודבר זה מבואר בשולחן ערוך בסימן ל"ד וזה לשונו: סדר הנחתן בבתים: לרש"י והרמב"ם קדש (שמות יג, א – י) משמאל המניח בבית החיצון, ואחריו כי יביאך (שמות יג, יא – יז) בבית שני, ושמע (דברים ו, ד – ט) בבית השלישי והיה אם שמוע (דברים יא, יג – כא) בבית הרביעי שהוא בית החיצון לימינו, ולרבינו תם בבית השלישי והיה אם שמוע ובבית הרביעי שהוא החיצון שמע, ומנהג העולם כרש"י והרמב"ם. אך גם לשיטת רבינו תם הכתיבה צריכה להיות כסדר הכתיבה בתורה (משנה ברורה שם סק"ג).

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הסברא אומרת בזה שהיו בזה מנהגים חלוקים בין המקומות וכל אחד הכריע בזה כהוראת רבו, וכדברי התוס' הידועים לגבי אופן התרועה בתקיעת שופר, ובמשך הדורות הוצרכו בזה לקביעת הלכה מסודרת לדורות, אחר שכבר אין לנו מי שידע להכריע בדבר כזה לעצמו ולהנהיג על פי הוראתו.