גירוד ראשו בשבת והסרת קשקשים

כשהראש מגרד ..האם מותר לגרד בשבת בשער הראש .. ולהוריד את קליפות הראש מה שנקרא בלשונינו קשקשים.. ?

בתודה.. אשמח למקורות ..

תשובה:

שבוע טוב

מותר להסיר קשקשים שאינם מחוברים לקרקפת, אך קשקשים המחוברים לגוף האדם אין להסירם. ולכן אם מגרד בשערות ראשו יכול לגרד בעדינות באופן שיפלו רק הקשקשים שאינם מחוברים לגוף האדם.

מקורות:

שמירת שבת כהלכתה פרק י"ד סעיף מ"ט.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    הרב כתב שאסור להוריד קשקשים שעל הקרקפת. מה ההבדל בין קשקשים לגלדי מכה שמותר להסיר מהעור ואין בזה משום 'גוזז' (שכ"ח, כ"ב)?
    בבדי השולחן (קל"ו, ס"ק כ"ב) כותב שגלדי מכה מותר להוריד כיוון שעתידים ליפול מאליהם (לכן אינם נחשבים מחוברים). לפ"ז יהיה מותר להוריד קשקשים, שהם עתידים ליפול מאליהם?

  2. מקור דברי השמירת שבת שם לענין הקשקשים שאינם מחוברים לעור הוא מגלדי מכה, אך קשקשים שעדיין מחוברים לעור דומים יותר לציפורן או חתיכת עור שנתלשה במקצת, ואף שגם היא סופה ליפול, אך עיקר הענין בגלדי מכה הוא שבעצם אין זה חלק מן העור וגם סופו ליפול, משא"כ בקשקשים, ועי' עוד בזה בשו"ת נשמת שבת חלק ד' סימן כ"ח שכתב שאין בקשקשים משום גוזז.