מתנות עניים בזמן הזה

פסק החזון איש שלא משאירים מתנות עניים בשדה כי העניים לא מגיעים, האם צריך בזמנינו להעריך ולחלק בכסף את שוויים של הפאה שכחה ולקט לעניים?

תשובה:

שלום רב.

אין צורך להחליף את מתנות העניים בכסף מכיון שלא נאמר בהם 'ונתן לעניים' אלא 'תעזוב אותם'.

מקורות:

רמב"ם פ"א מהלכות מתנות עניים הלכה י' וזה לשונו שם: פסקו העניים לבקש ולחזר עליהם הרי הנשאר מהן מותר לכל אדם, שאין גופו קדוש כתרומות, ואינו חייב ליתן להן דמיהן שלא נאמר בהן ונתן לעניים אלא תעזוב אותם, ואינו מצווה לעזוב אותן לחיה ולעופות אלא לעניים והרי אין עניים, והוא הדין כשאינו נותן מחמת שאינו צריך לתת כגון בזמן הזה, ודברי החזו"א יו"ד סי' ר"ב אות ה', ומקור הדברים שבזמן הזה אין צריך להשאיר מתנות עניים בשדות, כבר נפסק ברמ"א יו"ד סי' של"ב סעיף א' ובביאור הגר"א שם.