שאלות בעניין העברת נחלה

שלום כבוד הרב, ברצוני לשאול מספר שאלות הנוגעות לדיני ירושה.
1. האם מותר לנשל מירושה את אחד הילדים באופן כללי?
2. האם מותר להעביר ירושה מבן שאינו שומר תורה ומצוות לבן תלמיד חכם?
3. האם מותר להשוות ירושה לבת?
4. מה הדין של ההורג את מורישו, האם יורש או לא?

תשובה:

1. אסור.
2. אם מאמין בתורה ומחנך את בניו בחינוך תורני, אסור לנשל אותו. אם הוא חילוני גמור, מותר. אם מעביר לבנו תלמיד חכם וכל כוונתו היא לתמוך בלומדי תורה יש מתירים ויש אוסרים.
3. אם משאיר חלק מסוים שתחול בו ירושת התורה, מותר לחלק את השאר בין בניו ובנותיו בשווה, כדי שלא תהיה מריבה ביניהם.
4. לפי חוקי המדינה אינו יורש ויש מקום לומר בזה דינא דמלכותא דינא, כיון שכך טובת בני המדינה.

מקורות:

1-2. עיין בספר משפט הצוואה ח"א עמודים מט-נב.
3. עיין שם עמוד ע הערה 28.
4. חוק הירושה סעיף 5. לעניין דינא דמלכותא לטובת בני המדינה עיין רמ"א חו"מ סי' שסט סוף סעיף יא, ש"ך סי' עג ס"ק לט ושו"ת חתם סופר חו"מ סי' מד.