לשלם חשבון של חשמל, טלפון ומים שיש בו חיוב של ריבית

שלום כבוד הרבנים
ידוע שכשמאחרים לשלם תשלומים כגון חשמל/טלפון/מים וכד', מקבלים תשלום עם קנס.
האם יש בזה ריבית וממילא זה אסור? או שיש להם היתר עיסקה?
ואם זה ריבית אז מי החוטא? הגובה או גם אני המשלם?
והאם צריך (או האם בכלל אפשר) לעשות עם גופים אלה היתר עיסקה?
[שמעתי על כאלה שעשו איזה שטר היתר עסקה אבל אין לי פרטים בנושא]

תשובה:

שלום רב,

שמעתי שיש להם היתר עיסקא.
דעת הגרמ"מ שפרן שליט"א שאף אם אין להם היתר עיסקא אין איסור ריבית למשלם אלא להם.

נימוקים:

באופן כללי יש איסור ריבית גם על המשלם (עיין שו"ע יו"ד סי' קס סעיף א). הגרמ"מ שפרן שליט"א סובר שחברת חשמל, טלפון ומים חייבים לספק שירותים אלו גם למאחרים לשלם והם חייבים לדאוג להסדר של היתר עיסקא עבור ציבור שומרי תורה ומצוות, כיון שהם משתמשים במשאבים ציבוריים, ואם הם לא עורכים היתר עיסקא ומתנים את החיבור לשירות בתשלום הריבית, הרי זה כגזל ולא כריבית, וממילא אין איסור על המשלם.

הצטרף לדיון

תגובה 1