האם מותר לפקידה בחברת ביטוח לתת ריבית

שלום רב!
אשתי עובדת בחברת ביטוח ולא מזמן יצאו כללים חדשים של המפקח הכללי שכאשר ישנה תביעה שאיחרו בזמן הטיפול צריך לשלם למבוטח סכום נוסף שהוא כעין ריבית והצמדה על האיחור השאלה האם לה כפקידה מותר לשלם זאת למבוטח שבו היא מטפלת מאחר ואלו הם התקנות בעבודה?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני מניח שחברת הביטוח חתומה על 'היתר עסקא'. אם לא, מצווה גדולה לפעול כדי להשפיע על מנהלי החברה לחתום על 'היתר עיסקא'.

גם אם אין 'היתר עיסקא', אין איסור לפקידה לתת את הריבית.

מקורות:

יש פוסקים המתירים לגבות ריבית מחברה בע"מ (עיין בשו"ת מנחת יצחק ח"ג סי' א בשם המהרש"ג ובשו"ת אגרות משה יו"ד ח"ב סי' סג), בנוסף לכך בחברת ביטוח אין איסור ריבית מן התורה, כיון שהחיוב הוא דרך מקח וממכר, וממילא גם אם לכתחילה ראוי להחמיר, אך במקרה זה שהשאלה היא רק שלא להכשיל אחרים, אין צורך להחמיר כשיש למקילים על מי לסמוך.