הזיק לעמוד חשמל פרטי שעמד בשטח עירוני ללא היתר

כבוד חברי בית הדין ברצוני לברר. לפני כמה שנים הנחנו קרוון בשטח עירוני ללא רשיון מהעירייה, וכן העמדנו שם עמוד ברזל לצורך העברת חשמל. לאחרונה עבד קבלן בנין בסמוך לשטח ובשוגג הפיל עם רכב כבד את העמוד. הקבלן טוען שהנחנו את העמוד ללא רשות ולכן הוא פטור על הנזק. הדין עם מי?

תשובה:

שלום רב,

מספק לא ניתן לחייב את הקבלן לשלם.

מקורות:

עיין בשו"ע חו"מ סי' שעח סעיפים ו-ז ובביאור הגר"א ס"ק יז בענין אם הזיק בדרך הילוכו. מבואר שם שלדעת רש"י אם הזיק לאחר שראה את הניזק, אפילו ברשות המזיק שאין לניזק רשות להיכנס, המזיק חייב. לדעת הרמב"ם בין ברשות המזיק ובין ברשות שניהם אם הזיק שלא בכוונה פטור. והכרעת הטור והשו"ע שברשות המזיק אם הזיק שלא בכוונה פטור וברשות שניהם לאחר שהמזיק ראה את הניזק חייב.

בנידון דידן, המזיק נכנס בשטח של העירייה ברשות העירייה והניזק שלא ברשות. אם נתייחס לבונה בשטח של העירייה ללא רשות כאדם הנכנס לחצר חבירו שלא ברשות, יוצא שלדעת הטור והשו"ע המזיק פטור ורק לדעת רש"י המזיק חייב אם ראה את העמוד. ואם נתייחס כאילו שניהם ברשות יוצא שלדעת הטור והשו"ע חייב ורק לדעת הרמב"ם פטור. למעשה שאלה זו תלוי בגישות שונות של דיינים ואי אפשר להוציא מיד המוחזק.