לימוד תורה שבכתב וזוהר בלילה

האם אפשר ללמוד בלילה מקרא וזוהר כולל פירושים (מתוך חוק לישראל)?

תשובה

שלום רב!

*אין שום בעיה ללמוד בלילה מתוך ספר הזוהר. (ספר הזוהר נחשב תורה שבעל פה, ומצווה גדולה לעסוק בלילה בתורה שבעל פה) – ובעניין לימוד מקרא בלילה – על פי הלכה אין איסור ללמוד מקרא בלילה, אמנם על פי קבלה אסור.

*מי שבדרך קבע לומד עיון יעקב, וקרה שלא גמר ביום את הסדר של אותו יום, יכול להשלים גם בלילה, כמו כן

*אמנם צריך לדעת שאדם פשוט שאין ביכלתו ללמוד תורה שבעל פה (משניות וגמרא), והוא רוצה לזכות ולעסוק בתורה, והאפשרות היחידה שיש לו, זה ללמוד מקרא, וודאי שילמד מקרא, ולא יתבטל מלימוד התורה. צריך לדעת שאין מצווה גדולה יותר מלימוד התורה, וכל רגע קטן שאדם זוכה ועוסק בתורה אין ערך לגודל המצווה שמקיים ולגודל השכר שהוא יקבל בשביל זה.

מקורות

עיין בבאר היטב סימן רל"ח שהביא בשם האר"י ז"ל שאין ללמוד מקרא בלילה, ועיין בשער הציון סק"א שהביא את דבריו וכתב בשם הפמ"ג שמותר ללמוד מקרא בלילה ונראה שאפילו לדעת המחמירים אין זה איסור אלא שלכתחילה יותר טוב ללמוד מקרא ביום, ודבר זה נלמד מדברי המדרש תנחומא פרשת כי תשא שמשה רבינו היה לומד עם הקדוש ברוך בלילה תורה שבעל פה, וביום תורה שבכתב. ועיין בפרקי דר"א פרק מ"ו.

והרבה נוהגים להחמיר כמנהג האר"י ז"ל שלא לקרוא מקרא בלילה [עיין בברכי יוסף סק"ב ובסדור יעב"ץ ובבן איש חי פרשת פקודי כף החיים סימן רל"ז ס"ק ט' ובעוד הרבה אחרונים שכתבו כן].

אמנם באדם פשוט שאין בכוחו לעסוק בתורה שבעל פה רק בתורה שבכתב, כתבו רבים שאפילו למנהג האר"י ז"ל מותר לו לעסוק במקרא בלילה שכל דברי האר"י ז"ל הם באדם שיש בכוחו ללמוד תורה שבעל פה. [כן מבואר בחיד"א בספר כיכר לאדן סימן ה' וכ"כ בסידור יעב"ץ. ועיין בשו"ת בצל החכמה ח"ד סימן מ"ד ועיין במהרש"ם ח"א סימן קנ"ח].