שעוה אם מותר למצוץ או לאכול

שאלה:

האם מותר למצוץ וללעסו את השעוה כדי לאכול ממנה את הדבש שבתוכה, כיון שלפי המחקרים נעשה מגוף הדברים.

תשובה:

מותר ללעוס ולמצוץ את השעוה.

מקורות: מאחר והשעוה נחשבת פסולת הדבש וכמבואר בגמ' שבת (יח.) וכפי שהעלה בשו"ת אבן ישראל להגר"י פישר זצ"ל, וכן ראינו שהאדמו"ר מהר"א מבעלז זצ"ל והגרש"ז אויערבאך הקפידו בראש השנה לאכול דווקא מדבש שיש בשעוה (קובץ צפונות טו עמ' מח, קובץ מוריה (קלד שנה כד קובץ י-יב עמ' קד הערה 5)], וכן מובא בספר "בדיקת המזון כהלכה" חלק ההלכות פרק ז' הערה 27 שכתב שכן הורה למעשה הגרש"ז אויערבאך זצ"ל ושכן המנהג, וכן דעת הגר"ש ואזנר שליט"א (הובא בקובץ מבית לוי (ד) תשרי תשנח עמ' יז) . והגאון ר"ש בראנדר (קובץ צפונות שם), וכן האריך להוכיח להתיר בזה הגרי"ל הלפרין בספרו שו"ת מעשה חושב (ח"ה סי' יז), וכן כתב בהלכות חג בחג (פסח פ"ב הערה 11), הרי שאין לחשוש כלל באכילת שעוה שאינו נחשב לאוכל ומותר ללועסו ולמצוץ ממנו את הדבש.