אמירת דברים שבקדושה לפני/לאחר הציבור

שאלה:

כשהש"ץ אומר "דברים שבקדושה לפני או אחרי הציבור (כגון בהוצס"ת בש"ק ובקבלת עול יוכ"ק ולאחר נעילה הוא אומר את הפסוק "שמע ישראל" לפני הציבור וכן בקדושה רבים נוהגים שהש"ץ אומר לאחר הקהל ועוד) האם אין בזה בעיה כפולה? קודם כל הוא הרי אומר אמנם כשהציבור נוכח אך ללא הציבור ובנוסף הוא לא אומר עם הציבור – פורש מן הציבור כשהם אומרים! (השאלה רלוונטית לכאורה גם למנהג של התוקעים בשופר בזמן י"ג מידות – התוקע עצמו הרי לא אומר את הי"ג מידות איתם – היתכן?)

תשובה:

שלום וברכה

בנוגע לשליח ציבור אין בעיה, כי הרי אין חובה לומד דברים אלו במנין דוקא, אלא שכדי שלא יראה ככופר בהם יש חובה תמיד כשהציבור אומר לומר איתו יחד, אבל כאן שכך הוא סדר התפילה אין חשש.

לגבי הי"ג מידות ודאי שאסור לבטל אמירתם כדי לתקוע בשופר, אלא שיכול לומר מעט יותר מהר מהם ואז לתקוע.