אב בית גוי שמתקן ליקויים בשבת

שאלה:

אב בית גוי שמתפקידו לתקן ליקויים בבית. והוא מתקן גם בשבת. אם נשרפת נורה הוא מחליף וכד'. יש לציין שבהסכם הוא צריך לדאוג לתקן ליקוים לאו דוקא בשבת. האם צריך למנוע ממנו לתקן בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

אם הוא יהודי ודאי חובה למנוע אותו מלעבור באיסור חמור זה, אם הוא גוי ועושה בלי שיתבקש ובלי שנדרש ממנו לתקן דוקא בשבת, וברור לו שמבחינתכם הוא יכול להמתין למוצאי שבת, ומה עושה בשבת זה רק בגלל שכך נוחלו יותר לסיים מלאכתו מיד, מותר כי אדעתא דנפשיה קעביד, אבל אם הוא עושה זאת משום שהוא מבין שכך נדרש ממנו זה ממש שכיר לש יהודי שאסור כמבואר בשו"ע סי' רמד, וגם אם הוא עושה למען הישראל ולטובתו ולא לנוחותו, זה כבר בעיה של מעשה שבת הנעשה על ידי גוי לישראל שאסור, כמבואר בסי' רעו ועוד.