קדיש אחרי עלינו ופיטום הקטורת כשאין אבלים

שאלה:

כשאין אבל בבית הכנסת,האם יש חובה על יהודי אשכנזי יתום לומר קדיש אחרי עלינו וקדיש דרבנן בסוף התפלה או שיש איזה מנהג לא לומר אף קדיש כפי שרבים עושים

תשובה:

שלום וברכה

הקדיש שלאחר עלינו לשבח והקדיש דרבנן בסוף הם חלק מסדר התפילה, ואחד מהמתפללים שאין לו הורים יאמר אותם. בערבית גם יש לומר לאחר עלינו לשבח. ראה בענין זה במשנה ברורה סי’ קלב ס”ק י ובפסקי תשובות שם. קדיש דרבנן אגב יכול לומר גם מי שיש לו הורים [במידה ואין אחר]. גם קדיש דרבנן לפני התפילה יש לומר. אינני יודע מדוע נתפשט המנהג שלא לומר את הקדישים הללו.