ברכה על הטבילה בכיסוי ראש

שאלה:

שלו' וברכה איך נשים מברכות על טבילה במקווה כאשר הם ללא כיסוי ראש? לא ראיתי שום התייחסות לנושא בכל ספרי ההלכה. תודה

תשובה:

שלום וברכה

מנהג נשים רבות שמניחים את המגבת על הראש בעת הברכה, אף ששמעתי ממורה הוראה מובהק ש"לא שמענו למי שהקפיד על כך", אבל מבירור שעשיתי יש הנחייה כזו אצל הרבה בלניות ורבות נוהגות כך. הסיבה להקל בזה, היא משום שכל הנושא של כיסוי ראש תלוי במקום בו נמצאים, ובבית המרחץ שהרגילות להיות ללא בגדים כלל אולי גם אין חיוב כיסוי ראש, אבל זה דחוק, כיון שלגבי ברכות לא מצינו כל כך חילוק זה אלא לגבי צניעות בלבד [גם גבר אינו רשאי לומר ברכה בבית המרחץ ללא כיפה].

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מחילה לא כ"כ הבנתי. השאלה היא על -כיסוי ראש – ???

    עם כל הכבוד והערכה – כיסוי ראש זה חיוב אך (לעניות דעתי – או שהיא באמת עניה ונא לקן זאת ולהעשירה) היא לא מתקרבת לחיוב כיסוי הגוף. ואם יש אונס של ממש והבחירה היחידה והבודדת היא בין כיסוי ראש לכיסוי גוף – הברירה ברורה.

    ולכאורה השאלה היתה צריכה להיות יותר על "ללא בגדים"

  2. הברכה נאמרת [לבני אשכנז] כאשר האש בתוך המים שהם נחשבים כיסוי והיא גם מחבקת זרועות להבדיל בין הלב לערוה, ולכן השאלה היא רק על כיסוי ראש. בנות ספרד המברכות בחוץ לפני הטבילה ודאי באות עם חלוק.