שומר אבדה שאיבד את החפץ

שאלה:

מה הדין אם אני מנסה לעשות השבת אבידה אבל לבסוף איבדתי את מה שמצאתי?

תשובה:

שלום וברכה,

ראשית כל חשוב לדעת, האם יש סימן על האבדה. אם אין סימן הרי המציאה שלך ולכן אם אבד לך המציאה אין עליך חובת תשלומים.

אם יש סימן על האבדה, הרי המוצא נעשה שומר על האבדה. ונחלקו הפוסקים האם דינו כשומר שכר או כשומר חינם. לדעת מרן השולחן ערוך דינו כשומר שכר וחייב אם נגנב או נאבד החפץ שמצא. ולדעת הרמ"א דינו כשומר חינם ופטור מגנבה ואבדה וחייב פשיעה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רסז סעיף טז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם הוא שומר שכר, איך יחזיר את הכסף לבעלי האבידה אם הרי לא מצא אותם עדיין? ( ויתכן שלא הספיק לשים לב או ששכח מהם הסימנים שהיו על האבידה)

    שאלה שניה, אם מדובר בחפץ שיש כמותו הרבה אבל הוא מיוחד – נניח אולר מסוג מסויים.
    שמה הסבירות ששניים איבדו בדיוק אותו אולר באות מקום. האם זה נחשב שיש בו סימנים??

  2. אם הוא שומר שכר, ורשום שם, ועתה הגיע הבעל האבידה, חייב לשלם לו את ערך האבדה. אם לא זוכר את הסימנים יש לו לרשום במקום שמור את החוב שלו – עד שיבוא אליהו בקרוב ויודיע לו למי חייב לשלם.
    מותג או חברה או צבע וכדומה אינו נחשב סימן. סימן דווקא דבר ייחודי שמשייך אליו, כגון שם או שריטות חזקות יוצאות דופן.