לתרומות לחץ כאן

צוואה לבן ורוצה הבן לחלק את העזבון גם לבנות

שאלה:

ראובן אח לשלוש אחיות. אביהם נפטר והשאיר שתי צוואות סותרות. בראשונה ציווה לחלק כל רכושו באופן שווה בין ארבעתם. לאחר שנה ומחצה כתב צוואה אחרת ובה הוא מצווה את חלקו בדירה בה הוא חי לבנו יחידו. (מחצית הדירה. המחצית השנייה שייכת לאשתו). שאר נכסיו ציווה לחלק בין ארבעת האחים באופן שווה. אלא שבצוואה השנייה (שתי הצוואות כתובות בכתב ידו) רשם לאחר חתימת ידו את המילה: "עדים:" אבל אין עדים חתןמים בה. שאלה האם מותר לבן להתעלם מן הצוואה השנייה כאילו אינה? המטרה: שמירה על אחוות המשפחה, עקב תגובות לא נעימות מצד אחיותיו. אם אסור לו להתעלם מהצוואה השנייה מה עליו לעשות כדי להביא שלום למשפחה.

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר אדם כותב שתי צוואות הצוואה השנייה מבטלת את הראשונה. אך אם הצוואה נכתבה ולא נחתמה בעדים ייתכן ורק הכין את הצוואה, אבל לא הקנה אותה לבנו יחידו, ולכן לא יש לבדוק מה היה כדי לבחון האם הייתה כאן חזרה מהצוואה הראשונה או לא.

במקרה שלך שאתה מעוניין לחלק את העזבון בין כל בני המשפחה – גם לבנות, ודאי שמותר. וגם אם הצוואה השנייה השנייה תקיפה, מותר לך בהחלט לחלק את העזבון בין כולם. ואדרבה טוב אתה עושה שמרבה שלום, וירבו כמוך בישראל, ממך יראו וילמדו. ועליך נאמר "אוהב שלום ורדף שלום". ויקויים בך הפסוק "טוב עין הוא יבורך".

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רמ לגבי שתי שטרות מתנה שהשני מבטל את ראשון, ושטר צוואה של ימינו שנעשה כהלכה דינו כשטר מתנה.

 

הצטרף לדיון

2 תגובות

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל