סכום כסף שנמצא במעטפה

שאלה:

שלום, נמצא בשולחן של אחד האברכים סכום כסף- כמה מאות שקלים, ועל המעטפה כתוב להביא ל"נזקקים" . הוא פנה לראש הישיבה כיוון שחשב שהראש ישיבה הניח אצלו, אך הוא אמר שלא הניח, ושיביא את הכסף לישיבה. האברך, שסבר שמישהו הביא לו, מתלבט אם יכול לקחת את הכסף לעצמו, או שעליו לעשות כדברי ראש הישיבה, או שבאמת לחפש כאלה שהם נזקקים ממש.

תשובה:

שלום וברכה,

המטעפה לא קשורה לישיבה ולא לראש ישיבה. המוצא את המעטפה הוא הבע"ד בלבד.

מעטפה עם כסף שמונחת על השולחן נחשב לסימן, משום שהמקום סימן. וכן המניין נחשב סימן, וגם שהכסף נמצא במעטפה שכתוב עליה פרטים. ולכן קיים ספק שמא אחד שכח את המעטפה, הרי המוצא חייב להכריז. ואם קיים סבירות שאותו אברך קיבל את המעטפה כמתן בסתר, אין חובת השבה, ויכול האברך לקבל את המעטפה ששלחו לו.

מספק ראוי שיכריז, ואם לא יגיע שום אדם, ניתן להניח שהמעטפה ניתנה לו בתורת צדקה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רסב סעיף ג.