דין תורה והלכה – תוכניות חסכון בבנקים ובקופות הגמל

שאלה:

בע”ה שלום וברכה לצוות ההוראה “דין” היקר , ברצוני לקבל מענה תורני-הלכתי מפורט עם מקורות לגבי השאלה הבאה : ידוע שישנן תוכניות חיסכון בבנקים ובקופות הגמל שבהן אדם מפקיד סכום ראשוני מסוים לתוך חשבון בבנק/קופת הגמל ואז הבנק/קופת הגמל מגדילים לו את הסכום השמור בחשבון באופן תקופתי (לרוב כל חודש) עד שהוא מחליט למשוך אליו את כל הסכום. השאלה שלי היא האם הדבר מותר או אסור ומטעם אילו סיבות? תודה רבה , המשך שבוע טוב (ושבת שלום) , עומר שמח ומחכה לתשובתכם .

תשובה:

שלום וברכה,

תכנית חסככון בבנק – פירושו שמלווה לבנק, והבנק מתעסק עם הכסף ונותן למפקיד רווחים. במקרה זה אין איסור, מאחר ויש היתר עסקה לבנק, וכל ההפקדות נעשות על דעת ההיתר עסקה של הבנק.

בחסכון של קופות גמל, הבנק הוא שליח להתעסק עם החיסכון של הלקוח, ולכן אם יהיו הפסדים בהשקעות, ההפסד יהיה על הלקוח, ולכן יש להפקיד אך בקופות גמל עם הכשר היום ויתכן והבנק ישקיע עבור הלקוח במקומות שיש בהם איסורי ריבית – כגון באגחי"ם.

בהצלחה.