היתר עיסקא – דף הסבר הלכות להיתר עיסקא האם הינו חלק בלתי נפרד מהיתר העיסקא גם אם לא חתום על ידי הצדדים

שאלה:

לכבוד כת"ר שליטא שאלה בהיתר עיסקא ברית פנחס. דניאל אדרי ועמי כלפון שני יהודיים שומרי תורה ומצוות, חתמו על "היתר עיסקא ברית פנחס". על דף ההסבר לא חתמו, שאלה: צד אחד טוען- היות שדף ההסבר לא נחתם – אזי הוא איננו חלק מהיתר העיסקא. המשמעות הינה שההסברים בדף ההסבר אינם מחייבים את היתר העיסקא. האם נכון הדבר? או שדף ההסבר הינו חלק מהיתר העיסקא גם אם לא נחתם? בברכה מרובה

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר הותנה שהעסקה תהיה לפי היתר עסקה ברית פנחס, חל העסקה ע"ד כל הסעיפים שמוזכרים שם, ולכן גם אם לא נחתם בפועל ההיתר עסקה חל החיוב על הצדדים, ודינו כעסקה ולא כהלוואה. אמנם טוב שלא יתו בע"פ וכתבו שטר הלוואה כמבואר בשולחן ערוך יורה דעה הלכות רבית סימן קעז סעיף כד: "וכן לא יתן לו מעות בתורת עיסקא או שותפות ויכתוב אותם מלוה, שמא ימות ונמצא השטר ביד היורש וגובה בו את הרבית". אמנם אם עבר וכתב את הלוואה בשטר, והתנאי של העסקה היה בעל פה, חל ההיתר עסקה. וכל דברי השולחן ערוך הינם רק כדי שלא יהיה טעות. אבל אין הכוונה שההיתר עסקה בטל.

בהצלחה רבה.