ריבית בחברת משכנתאות

שאלה:

אני גר בקנדה.

מאגר של משקיעים – שחלקם יהודים מחפשים לתת משכנתאות לתת את הכסף המאוחד שלהם למשכנתא אשר תמורת % בתוספת דמי ביצוע (performance fee) נותן משכנתאות מן הכסף המאוחד. חברת המשכנתאות אינה מקבלת כל סיכון או חבות. חברת המשכנתאות יכולה לתת משכנתאות ליהודי.

השאלה: האם זה מותר, למרות שחברת המשכנתאות יכולה להלוות ממאגר הכסף – שחלקו יהודי – ליהודי כיון שאין זה בטוח?

תיאורטית, זה עשוי להיות אפשרי לדעת אם הלווה הוא יהודי, אבל מידע זה אינו מסופק. אבל זה לא בטוח.

האם ניתן לסמוך על הרוב להניח כי המשכנתאות נמכרו ללא יהודים?
האם אפשר לסמוך על המהריט שחברת המשכנתאות פועלת כעריס?
האם יש דרך להימנע מכתיבת היתר עיסקא?

תודה רבה לך.

תשובה:

שלום וברכה,

אם רוב המשקיעים בחברת המשכנתאות הזו הם גויים, יש להתיר, כיון שנהגו להקל ללוות מבנק שרוב בעליו הם גויים, כך שאין מכשול בזה שיהודי מכניס כסף לבנק.

אם רוב המשקיעים או מחצה יהודים, יש בעיה להלוות ליהודים,  הפתרון לזה, לסכם מראש בין המשקיעים, שחלקם של הגויים מיועד ללוים היהודים וחלק היהודים מיועד ללוים הגויים, ואז מותר לקבל הריבית גם מתוך חלק היהודים.  עי' רבית הלכה למעשה פרק ו.

לסמוך על מהרי"ט- קשה לסמוך על זה, כי י"א שמהרי"ט לא דיבר כשהישראל יודע שאמורים להלוות ליהודי.

בהצלחה.

מקורות:

ברית יהודה עיקרי דינים פרק כ סעיף יט.  וכן, י"א שמהרי"ט דיבר רק כשהגוי לקח אחריות גמורה על עצמו [נתיבות שלום קונטרס הית"ע], ולדרכים אלו קשה לסמוך כאן על מהרי"ט.