בדין ריבית במכירה בהקפה

שאלה:

מכרתי לחבר חפץ בהקפה ולאחר זמן הוא שילם תמורתו בשטרות של דולרים מהרבי מילוואביטש (בלי שסיכמנו על כך לפני), השאלה האם זה נחשב הלוואה בריבית או שלא, או שזה בכלל לא הלוואה אלא מכירה רגילה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

איסור ריבית שייך גם במכירה בהקפה ולא רק בהלוואה. אלא שבמכירה בהקפה האיסור הוא מדרבנן.

במקרה הנ"ל אם פורע דולרים של הרבי ולא פירש שהתוספת עקב ההמתנה, אלא נתן בסתם אין איסור היות שזה דרך מקח.

יש לעיין האם דולרים של הרבי נחשב לערך יקר יותר, כיון שרק בציבור מסוים יסכימו לשלם מחיר גבוה. ומוצר ששווה לציבור מסוים בלבד כיצד לשום ערכו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סימן קס סעיף ד בהגהה.