זומן בצו בית משפט למתן עדות בערכאות

שאלה:

אדם שזומן להעיד בבית משפט, כדי לספר מקרה שקרה עימו. ויש לזה השלכה על הדיון בין התובע (שאינו שו"מ) לנתבע (שגם עשק את העד במקרה דומה). [כלומר אינו מעיד על עצם האירוע שאירע בין התובע לנתבע אלא על מקרה דומה שאירע עימו (ונמצא בדיון נפרד בדין תורה)] מה עליו לעשות? האמת שאין לו כ"כ אופציה כי הוא קיבל זימון מבית משפט. אך כמובן שאם ההלכה אוסרת, אז גם אין מה לעשות… בקיצור, השאלה מה הדין?

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שזומן להעיד בבית משפט אסור ללו להעיד שם, מאחר ולפי דין תורה אין מוציאים ממון ע"פ עד אחד. אם החיוב של בית משפט לא מעוגן הלכה אסור להעיד כלל, ואם העיד חייב לשלם על ההפסד שגרם לחברו. ואם החוב מעוגן בהלכה אסור לו להעיד, אבל אם עבר והעיד אינו חייב בתשלומים.

אם אין אפשרות להתחמק מלהעיד נחלקו הסמ"ע והש"ך אם יכול להעיד. ובערוך השלחן כתב שמותר.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן כח סעיף ד ובנו"כ שם.