קיבל היתר מאה רבנים האם מותר לו להישאר עם שתיהן

שאלה:

שלום להרב,

שאלה: מה הדין אם אשה שקיבלה היתר מאה רבנים, והבעל התחתן שוב, יקיים יחס עמה?

תשובה:

שלום רב,

אם האישה עדיין מסרבת לקבל גט אין עליו איסור משום שהיא אשתו. אולם אם היא מוכנה לקבל גט, ודאי הוא צריך לתת לה גט ולא להישאר אם שתי נשים ובכך יעבור על חרם דרבינו גרשום.

ראה בבית שמואל סי' א' ס"ק כג אישה שהשתטתה והתירו לו לשאת אישה נוספת משום שאינו יכול לגרש את הראשונה כל עוד היא "שוטה". אם התרפאה עליו לגרש אחת מהן כדי שלא יהיו לו שתי נשים ויעבור על חדר"ג. אולם בשו"ת רע"א (מהד"ת סי' מד) כתב שאחר שנשאה את השניה בהיתר אין עליו איסור ויכול להישאר עם שתיהן. אולם רבים תמהו על דבריו. ומ"מ אם האיסור אינו משום חדר"ג אלא כמו אצל הספרדים שהאיסור הוא משום שבועה שנשבע שלא לשאת אישה נוספת, במקרה שכבר נשא בהיתר – כלומר, במקרה שהשבועה לא חלה, אין עליו כל איסור אם יותיר את שתיהן.