מעבר בשטיבלאך צפוף בד' אמות של מתפלל

שאלה:

1. מה עושים בשטיבלאך וכיו"ב שיש אנשים המתפללים בכל מקום, האם מותר לעבור לפניהם כשהם באמצע שמו"ע?
2. אדם היושב בביכ"נ ולומד (או שלא לומד), ומתחילים שם מנין, האם חייב לזוז ממקומו כדי שלא יישב בתוך ד"א של מתפלל?

תשובה:

שלום רב

א. אדם שנעמד להתפלל במקום שאינו מיועד לכך כגון מעבר בין הספסלים בבית הכנסת, אין איסור לעבור כנגדו, אלא שהמחמיר בזה תבוא עליו הברכה.

ב.לשבת לצידו או מאחוריו מותר, אבל לפניו בתוך ד' אמות אסור, ומעבר לד' אמות מחלוקת ראה בהרחבה בסי' קב.

מקורות:

ראה בצל החכמה ח”ו סי’ ל בשם חינא דחיי, ובתשובות והנהגות ח”א סי’ עה בשם הגר”ד בהר”ן מגדולי ירושלים. בס הליכות שלמה פ”ח אות לו מובא בשם הגרש”ז אויערבך שאדם כזה מותר להרימו ממקומו באמצע התפילה ולהניחו במקום אחר… אלא שראה שם שלכתחילה ראוי להחמיר בענין זה ולהמתין, וכ”כ בקצות השולחן.