קדיש בלחש

שאלה:

שבוע טוב ולכבוד הרבנים!
בעניין אמירת קדיש על ישראל שמי שיש לו יארצייט אומר,
ישנן מציאויות שלא כולם התחילו ביחד אלא אחד התחיל את הקדיש כששאר האומרים היו ב"בעלמא די ברא כרעותה"(שאחר האמן הראשונה. האם זה בסדר?

2.אם אחד מאומרים, אומר את הקדיש בלחש שכמעט לא ניתן ניתן שעשרה ישמעו ממנו, זה בסדר או שחייב שצריך שעשרה יהיו יכולים לשמוע?

תשובה:

שלום וברכה

  1. לכתחילה יתחילו יחד, ואם התחיל מאוחר יותר, ימתינו לו כדי שימשיכו הכל יחד.
  2. אין טעם לומר בלי שיש עשרה שומעים, הרי קדיש נאמר דוקא בעשרה. אגב מנהג בני אשכנז היה מדורות שרק אחד אומר קדיש, כי בעצם זה שליח ציבור, ולכן גם היום שהתפשט מנהג הספרדים שכמה אנשים אומרים יחד, ודאי אין לשכוח את הרעיון, מדובר בשליח ציבור וצריך לפחות עשרה שומעים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אין סברא בכך. אין להם קשר עם הקדיש. אם יש עשרה שעונים הגם שאינם שומעים, זה כמובן תלוי בביאורים השונים לגבי מנהג בני אלכסנדריה שהיו מניפים בסודרים, אבל אם אין עשרה עונים לו זה ודאי כלום.