לעבור לקרן השתלמות של מניות של גויים

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים

לאשתי מציעים לה בעבודה קרן השתלמות ואמרו לה שיש את מסלול של הבד"ץ שהוא בלי מניות ולא צובר הרבה כסף או שיש מסלול עם מניות בחו"ל שהוא הרבה יותר רווחי. האם מותר לקחת את המסלול הזה עם מניות בחו"ל (אולי יש לחשוש שלמרות שזה מניות בחו"ל אולי יש מניות של חברות של יהודים או שאין לחשוש כי רובם גויים) ?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

בקרנות בחו"ל ששייכות לגויים, אין איסור ריבית. ולכן מותר להתחבר אליהם. לגבי החשש שאולי המניות בבעלות יהודיים, ניתן לסמוך על רוב, בהסתמך על הדעות שאין איסור להצטרף לחברת מניות של יהודים שיש חשש ריבית, [דעת מרן הגרי"ש אלישיב]. ועוד נראה לפי דברי ההליכות עולם [מרן הגר"ע יוסף] על פרשת מטות שכתב שכלים מחו"ל מותר לברך על טבית כלים, למרות שיש חשש שמא החברה בבעלות של גויים, ולא אומרים ספק ברכות להקל, כיון שהרוב הם גויים, ונחשב לרוב במציאות, ובזה המועט כמי שאינו ואין לחשוש למיעוט. וכמו כן גם כאן רוב החברות בחו"ל הם של גויים, ורוב מסוג זה אין צורך לחשוש למיעוט.

בהצלחה.