תיקון לריבית מהו? והאם מספיק מחילה

שאלה:

הלויתי לחברי כסף.
לאחר מכן הוא החזיר לי מעט יותר מההלוואה.

האם כדי לתקן את הריבית אני מחוייב להחזיר לו את הכסף או שדיי במחילתו על הסכום?

תשובה:

שלום וברכה,

ריבית שלא הותנה בעת מתן ההלוואה לא נחשב לריבית מדאורייתא, אלא ריבית דרבנן. דעת השו"ע שריבית דרבנן אין ב"ד כופים את המלווה להשיבה, אך אם המלווה רוצה לצאת ידי שמים, עליו להשיב את הריבית. אמנם בתשובות הרדב"ז סובר שבריבית מדרבנן אין חובת השבה אם עבר ולקח. ונראה שטוב להחמיר בזה, מאחר והשו"ע כתב שיש לצאת יד"ש ולהחזיר.

אם הלווה מוחל על השבת הריבית מועילה מחילתו לפטור את המלווה.

בהצלחה.

מקורות:

חובת השבה באבק ריבית – ראה שו"ע יו"ד סימן קסא סעיף ב ובפת"ש שם שהביא את תשובת הרדב"ז. ועיין בביאור הגר"א שם.

מחילה מועילה בריבית – שו"ע סימן קס סעיף ה.