זכות להפרת הסכם חוזה שכירות

שאלה:

שלום לכבוד הרב
רציתי לשאול בנוגע חדר הסקה בבנין שלנו שלא היה בשימוש, לפני 7 שנים אחד מהדיירים שניהל אופטיקה בביתו ביקש מהדירים להפוך את החדר הסקה לאופטיקה, הדיירים הסכימו ונחתם חוזה שאומר שהוא משקיע במקום שלשים אלף ש"ח ונקבע שכירות על המקום של 300 ש"ח לחודש שיקוזז מסכום ההשקעה ובגמר הסכום יחזור החדר לרשות הבנין, עוד נחתם שהדיירים יכולים לבטל את ההסכם בכל סיבה שהיא ולשלם את היתרה, בעל האופטיקה כבר עזב את הבניין מכר את דירתו אבל ממשיך להשתמש באופטיקה לפרנסתו
שאלתי היא
1. האם אנחנו יכולים לטעון שהסכמנו רק לדיירים אבל לא למי שאינו גר בבניין.
2. המחיר של 300 ש"ח היה נמוך מאוד כבר לפני 7 שנים אבל היום הוא ממש מגוחך האם יש לנו את הזכות לתקן את המחיר.
3. האם יש כאן בעיה של ריבית שמורידים להם את המחיר בגלל ההלוואה שנתנו לבניין כששיפצו ועלינו להפסיק את ההסכם מצידינו.
4 האם זכותנו לתבוע תשלום ועד הבית בנוסף למרות שלא הוזכר בחוזה, והגישה לחדר היא חיצונית

תשובה:

שלום וברכה,

  1. חוזה שנכתב בצורה סתמית קשה לשנותו בגלל כוונות – שלא התכוונו על דעת כך וכך. ולכן אין תוקף לטענה שרק לדיירי הבניין הסכמנו מחיר נמוך וכדו'.
  2. בחוזה נקבע שהמחיר יהיה 300 ש"ח עד לסיום סכום ההוצאות של השיפוץ. יש לראות את ההסכם כחוזה שנקבע עם זמן השכירות, ואין המשכיר יכול להעלות את מחיר השכירות תוך תקופת השכירות. כמבואר בשו"ע חו"מ סימן שיב סעיף ט.
  3. בשו"ע יו"ד סימן קעב סעיף ו פסק: אם בנה חורבתו של חברו, ודר בא עד שיכלו דמי ההוצאה, מותר. ואפילו אם השכירות שווה ג' זהובים לשנה והוא קצב זוז לשנה מותר. וה"ה כאן מותר לדייר לשפץ את החדר מעלית, ולדור בתוכו במחיר זול, ולהפחית מדמי ההוצאה, ואין בזה איסור ריבית.
  4. אם הכניסה לחדר הוא מצד החיצוני – לא מתוך החדר מדרגות, לא ניתן לחייב אותו בתשלומי ועד הבית, מאחר ואינו משתמש בשירותי ועד הבית.

היות ונחתם בחוזה שניתן לבטל את החוזה, זכות הדיירים לבטל את החוזה, אבל אין זכות לשנותו או להגביה לו את מחיר השכירות.

בהצלחה.