האם זה לה"ר לומר על מישהו שהוא בעל תשובה?

שאלה:

שלום וברכה
כיצד לנהוג כאשר בחור שואל אותי על חבר בעל תשובה "תגיד יוסי הוא בעל תשובה או ישיבשער"?
אם אענה שהוא בעל תשובה זה לכאורה לשון הרע. מזכיר מעשיו הראשונים. ואם הוא בן הנדה זה גם יוריד מערכו לדוגמא בשידוכין.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני לא חושב שזה לשון הרע, זה מאד תלוי כיצד זה נאמר ומה המטרה. כלומר, גם כאשר חז"ל אמרו שזה הונאת דברים לומר לו זכור מעשיך הראשונים, הכוונה היא שמילים אלה נועדו לגנותו. אבל אם המטרה היא דווקא חיובית, תראה מאיזה רקע הגעת ואיפה אתה נמצא היום?! שזה מאד חיובי, מדוע שמילים אלו יהיו אונאת דברים, ולשון הרע?! להיפך חז"ל אמרו במקום שבעלי תשובה עומדים צדיקים גמורים אינם יכולים לעמוד. כל אדם שעומד ומתובנן בצעד האדיר שעשו בעלי תשובה עומד נפעם מגודל האמונה וההקרבה שהם עברו. למחוק הכל, חברים, משפחה, ושאר קשיים, והכל בגלל אמונה שורשים ואמיתית. וכי כל אדם שנולד בחממה וחברה שומרת מצוות, היה עומד בכך?!

לכן אם נתובנן בשאלתך, האם בעל תשובה או ישיבישער כהגדרתך שכולנו יודעים בדיוק למה כוונתך, מי אומר מיהו הטוב ומיהו הפחות טוב, לכל אחד מהקבוצות הללו יש מעלות שאין בקבוצה השניה, אז מי אומר שזה עמדה נחותה?! אבל אם כוונתו לגנאי, ברור שיש בזה משום לשון הרע, וכפי שהביאה הגמ' והחפץ חיים את הדוגמא של נורא בי פלניא, שתלוי באיזה סגנון הוא אומר זאת.