מדידת נעליים בחנות כדי לדעת את המידה בלבד

שאלה:

שלום.
לפני כ-5-6 שנים רציתי לקנות נעליים בזול מחו"ל. לצורך כך נכנסתי לחנות ריקושט. מדדתי נעל גדי לבדוק איזה מידה אני צריך. ויצאתי. לא אמרתי שום דבר למוכר(לא הבעלים להערכתי) ולא הודעתי לו שזו כוונתי.
ביצעתי את הרכישה מחו"ל. המידה לא השתנה וכבר קניתי עוד זוג כזה מחו"ל בפער ניכר של המחיר.
כל התקופה היו לי הרהורי תשובה בנושא ורק עכשיו החלטתי לשאול.
האם אני חייב משהו למוכר עקב זה שלא שאלתי רשות רק למדוד את הנעל בידיעה שאני לא קונה שם בגלל המחיר הגבוה? (לא הייתה באפשרותי למדוד בדרך אחרת מאחר ונעליים אלו נמדדות במידות אוסטרליות ולא היו לי הכלים לעשות את ההמרה למידות ישראליות. כמו כן, יש לי מדרסים ברגליים והייתי צריך ממש "לחוש" את הנעל על מנת לראות שהיא אכן מתאימה לגודל רגלי)

תשובה:

שלום וברכה,

לקוח שנכנס לחנות כדי למדוד נעליים, אם יש צד קטן שמא יקנה את הנעל בחנות זו – מותר לו למדוד גם אם בסוף לא יקנה. אמנם אם ברור שלא יקנה בחנות זו – אסור לו למדוד את הנעל ללא ליידע את המוכר בכך.

האיסור למדוד ללא כוונת קנייה, נחשב לאיסור גנבת דעת – שבדעת המוכר שהלקוח מודד כדי לראות האם לקנות.

בדיעבד שכבר עברת ומדדת, אין חוב תשלומים למוכר, כיון שאין במדידה משום איסור לקיחת ממון, אלא גנבת דעת. ולקבל עליך שלהבא לא למדוד לחינם. או ליידע את המוכר שבכוונתו לקנות באינטרנט.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רכח