ספק גניבת דעת במתיחה של חברים.

שאלה:

שלום! שאלה קצת שונה אך עם נפקא מינה ברורה. אני חבר בקבוצת מעריצים של להקה, ותהיתי אם מותר לפי ההלכה "לעבוד עליהם" שהלהקה מגיעה להופעה בארץ ומיד אחרי דקה או שתיים לעדכן שהתבדחתי. האם זה משום גניבת דעת ודאי? מה היחס בין זה לדוגמא מהגמרא שאוסרת בדומה להחביא דבר מה מפלוני ואז להחזיר לו? לסיכום: האם זה אסור מעיקר הדין או לא ראוי בלבד?

תשובה:

שלום וברכה,

איסור לגזול ע"מ להקניט או ע"מ להחזיר יש בזה סרך איסור גזל.

איסור גנבת דעת חל כאשר עושה פעולה שחברו יחזיק לו טובה בחינם, ונמצא שגנב דעתו שמוקיר לו טובה לחינם. אבל לספר סיפורים שגויים לחברים, ולא מחזיקים לו טובה על כך, אין בזה איסור גנבת דעת. אבל יש בזה איסור של שארית ישראל לא יעשו עוולה ולא ידברו כזב.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ספר משפטי יושר בביאור ההגדרות של גנבת דעת.

הצטרף לדיון

תגובה 1