כיבוי האור לפני הדלקת נרות שבת

שאלה:

1. אם אישה לא מכבה את החשמל לפני הדלקת נרות שבת והיא מדליקה את הנרות על השיש במטבח ליד שולחן שבת.התאורה שמתקבלת מהנרות עד לשולחן היא מאוד קלושה. לכאורה אין שום הנאה מהנרות הללו. התאורה לשולחן שבת מתקבלת מהחשמל. האם זו ברכה לבטלה? מה התועלת בנרות שבת שהדליקה?

2. חדר שדלוקים בו נרות שבת. מאיזה מרחק יהיה מותר לקרוא דבר תורה מספר אם בכלל?

3. לגבי אכילה, לא אומרים שמא יטה?

תשובה:

שלום וברכה

  1. אין לומר שזו היא ברכה לבטלה, רבים נהגו לסמוך בענין זה על כך שהנר אינו בא רק לעונג אלא גם לכבוד, וכפי שבכל הסעודות המכובדות מדליקים נרות, אבל בהחלט זה הידור חשוב, כיון שבעצם מחלוקת ראשונים היא אם עיקר תכלית הנר הוא לכבוד או לעונג, וראה כאן מה שכתבנו בענין זה.
  2. אין לקרוא לאור נרות בלבד משום מרחק שהוא.
  3. לגבי האכילה לא נאמר דין זה, אדרבה עיקר תכלית הנר להניחו במקום האכילה. הקריאה מצריכה ריכוז יותר וגם ראייה מדוקדקת יותר.