תנאי בהדלקת נרות

שאלה:

לכבוד הרב
במשנה ברורה כותב שניתן לעשות תנאי בהדלקת נרות במקום צורך שלא לקבל שבת האם אפשר גם לעשות תנאי שמקבלת שבת אבל על הצד שתצטרך לחלל לא קיבלה וכגון שפתאום תמצא חציצה
אשתי למשל לפעמים אחרי הדלקת נרות נתקפת בצמא האם אפשר לעשות תנאי שעל הצד שתהיה צמאה לא קיבלה שבת
ישר כח גדול על התשובות המחכימות

תשובה:

שלום וברכה

ראשית לגבי עצם התנאי, לכתחילה אם אין צורך מיוחד ממש עדיף כן לקבל את השבת בהדלקה שכך היא עיקר מצותה, ויש מחלוקת בפוסקים אם תנאי כזה מועיל, ואף שהעיקר להלכה כדעת המקילים, אין להכנס לספק זה שלא לצורך ממש.

במקרה שלך זה בעייתי עוד יותר, היא בעצם מקבלת שבת רק רוצה להתנות שזה יחול רק באופן כזה או אחר, וזה נכנס לשאלה הידועה האם מועיל תנאי במצוות, ראה שו"ת עונג יום טוב בסי' ג שלא מועיל תנאי במצוות שכל ענינם כוונה ולא חלויות, וכתב שם עוד טעמים בענין זה, אמנם יש חולקים אבל ודאי יש לחוש לישטתו ואין לעשות דבר כזה. ואם אשתך בריאה, שתשתה כוס מים לפני הדלקת נרות וזה בודאי יספיק לה עד הקידוש.

בהצלחה ויום נעים

מקורות:

ראה רמ”א סי’ רסג סעי’ י ומשנה ברורה שם ס”ק מד.